Isbrem

Vi går på en endeløs vidde av is. Det er ingenting å feste øynene på. Rossisen flyter på havet og er flere hundre meter tykk. Den duver opp og ned med tidevannet, men det merker ikke vi noe til. 700 km skal vi tilbakelegge på denne giganten. Dimensjonene i Antarktis overgår det aller meste!
Skispor på RossisenSkispor på Rossisen. Foto: Norsk Polarinstitutt

For noen år siden boret tyske forskere hull i en isbrem i Dronning Maud Land og satte ut lydsensorer i hullet. Til sin store overraskelse foregikk det massevis av «samtaler» under isbremmen. Hval og sel sendte ut lydsignaler som fra en naturens undervannskonsert. Den unike naturen innbyr jammen til undring og dyp respekt.

I 2008 satte Polarinstituttets forskere måleinstrumenter på sel på Bouvetøya flere tusen kilometer fra Antarktis. Noen av dem svømte helt ned til Fimbulisen i Dronning Maud Land, dykket under isbremmen og samlet data som havforskerne sårt trengte. Takk for hjelpa, urinnvånere på vulkanøya!

I dag skinte solen igjen fra skyfri himmel. Vi har hatt sol i ti dager og netter på rad nå. Og i dag var det vindstille. Føret varierte fra sterkt skavlete på et parti hvor det nylig hadde vært sterk vind. Andre steder var det reneste silkeføret.

Mens vi går høres jevnlig drønn under beina våre. Amundsen opplevde det samme. Det virker skremmende, men skyldes at løst lagrede snølag kollapser ved vekten av oss. Snøoverflata faller ned noen få centimeter med kraftige drønn.

Vi er godt fornøyd med dagsetappen selv om Amundsen halte litt ifra igjen.

Posisjon: S 81 29.055, W 167 15.064
Temperatur: -22 °C
Vind: vindstille
Dagens distanse: 34 km
Bak Amundsen: 209 km