Visste du at det finnes spor etter Roald Amundsen i Antarktis?

På et gedigent kontinent som består av 98 % is skal det godt gjøres å etterlate seg spor, men hele 80 kulturminner står på den offisielle listen over historiske steder og monumenter i Antarktis, og 11 av dem er norske.
Roald Amundsen ved teltet på SørpolenTeltet som Roald Amundsen etterlot på Sørpolen er et fredet kulturminne, men ingen vet i dag hvor teltet befinner seg. Foto: Norsk Polarinstitutt

Den 6. januar 1912 oppførte den norske polfareren Roald Amundsen en varde på Mount Betty (Queen Maud Range) i Antarktis. Han og resten av ekspedisjonsgruppa var da på vei tilbake til Framheim etter å ha nådd Sørpolen.

Mount Betty, eller Bettys topp, fikk navn etter barnepiken som passet Roald Amundsen da han var liten. Varden knytter seg til en verdensbegivenhet når det gjelder utforskningen av de siste ukjente områder på klodene. Roald Amundsen la igjen et brev i varden og en parafinkanne. Brevet er senere blitt hentet ut, og i 1987 fikk Monica Kristensen satt opp en minneplakett på varden.

Den 3. desember 1911 oppførte nordmannen Kristian Prestrud en varde på Scott Nunataks (Queen Alexandra Range). Prestud deltok på Roald Amundsens antarktisekspedisjon i 1911, men var ikke med i gruppen som nådde polpunktet. Han ledet i stedet en ekspedisjon som utforsket store områder nord og øst for Framheim i det til da ukjente Edvard VII Land.

Teltet som Roald Amundsens følge satt opp på Sørpolen 14.desember 1911 og som ble foreviget i det berømte bildet av Amundsen og hans menn på polpunktet er et fredet kulturminne. I dag vet imidlertid ingen hvor teltet befinner seg, men man er sikre på at teltet ligger langt under overflaten i is som er i stadig bevegelse. Teltet sto igjen på Sørpolen med et brev til Kong Haakon og en hilsen til konkurrenten Robert F. Scott. Engelskmannen Scott og hans menn fant teltet da de ankom polpunktet vel en måned etter Amundsen. De lot teltet stå igjen. Siden har den norske forskeren og polfareren Monica Kristensen forsøkt å finne teltet i både 1986–87 og i 1993 – uten hell. Teltet er det eneste kulturminnet på den offisielle listen over kulturminner i Antarktis som man ikke vet hvor befinner seg.

Norsk Polarinstitutt er norsk forvaltningsmyndighet når det gjelder kulturminner i Antarktis, mens Riksantikvaren er faglig rådgiver.