Visste du at det finnes troll i Antarktis?

Troll er Norges forskningsstasjon i Antarktis og ligger i det norske kravområdet som heter Dronning Maud Land.
Kveldssol på TrollKveldssol på Troll. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Stasjonen ligger langt unna kysten, og er plassert på barmark i området Jutulsessen som er omringet av mektige fjell og nunatakker. De fleste andre forskningsstasjonene i Antarktis er plassert på snø. Det er hele 275 km å transportere forskningsutstyr, drivstoff og annet utstyr til stasjonen fra kysten. Transporten til stasjonen foregår med bandvogner som kjøres i kolonne over isen, og er en strabasiøs og tidkrevende ferd. Stasjonen er imidlertid lett tilgjengelig med fly sommerstid. Troll Airfield som har en 3000 meter lang flystripe ligger på et område med knallhard blåis, bare noen kilometer unna forskingsstasjonen.

Troll ble satt opp av den norske Antarktisekspedisjonen i 1989–90, og var i starten en sommerstasjon. Stasjonen eies og drives av Norsk Polarinstitutt, og ble betydelig oppgradert i 2005 da den åpnet som helårsstasjon. Det var H. M. Dronning Sonja som foretok åpninga av den nye stasjonen.

Stasjonen kan huse åtte personer om vinteren og mange flere om sommeren. Den fungerer som både en meteorologisk stasjon, en strålingsstasjon for måling av blant annet UV-stråling og en feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogram.

Troll er fullstendig isolert i vintersesongen som varer fra mars til oktober, men overvintrerne (seks personer) har kontakt med omverden via satellittforbindelse. Det kan til tider bli værhardt med temperaturer ned mot -45 °C og vindhastigheter opp til 60 meter i sekundet, men stasjonen er bygd for å tåle slike påkjenninger.