-
Lars Christensens i alt ni ekspedisjoner med båtene «Odd», «Norvegia» og «Torshavn» gjorde viktige oppdagelser i Sørishavet.
-
Det var den 30 år gamle flygeren Bernt Balchen fra Kristiansand som sikkert førte flyet fra Rossisen til Sørpolen og tilbake igjen til Rossisen.
-
Der isbreen når havet begynner isen å flyte. Denne store tykke, flytende isen kalles for en isbrem.
-
Norske flygere gjorde tidlig en pionerinnsats i Antarktis, ved å fly over store områder som ble fotografert slik at det kunne konstrueres kart på grunnlag av flybildene.
-
Antarktis er et kontinent uten fast befolkning, men mange forskere tilbringer kortere eller lengre perioder på en av de 75 forskningsstasjonene som er etablert i Antarktis.
-
Leopardselen er muligens pingvinens verste fiende.
-
..og det er mange forskjeller mellom de to polarområdene på hver side av kloden. Her er noen av dem!
-
Alle norske aktiviteter i Antarktis må følge bestemmelsene i forskriften om vern av miljøet, og gjennomføres i tråd med Antarktistraktaten.
-
Tørr, tynn og iskald luft og en uendelighet av snø gjør Antarktisplatået til et øde og ugjestmildt sted, men også til en scene for sjeldne og praktfulle lysfenomener.
-
På 1930-tallet ble det gjort forsøk på å introdusere nye dyrearter i områder hvor de ikke hørte naturlig til. Reinsdyr ble fraktet fra Norge til Sør-Georgia og det ble forsøkt å innføre pingviner til Norge.
-
For 500-600 millioner år siden ble det store superkontinentet Gondwana dannet. Dette urkontinentet besto av Antarktis, Afrika, India, Australia og Sør-Amerika.
-
Men som resten av Antarktis har nok Peter I Øy lenge vore dekt av snø og is.
-
Rødnebbterna flyr kloden rundt. De hekker på Svalbard, og flyr så sørover og tilbringer vinteren i pakkisen i Sørishavet hvor det da er sommersesong.
-
Amundsen nådde fram til Sørpolen en ukes tid før midtsommer. Eller for å si det mer presist: han kom fram nesten midt på midtsommerdagen.
-
Sverre Helge Hassel (1876–1928) var født i Oslo, og reiste tidlig til sjøs og tok skipper- og styrmannseksamen. Han var med på Otto Sverdrups annen «Fram»-ferd i 1898.
-
Det vidstrakte og flate Antarktisplatået tilbyr sparsomt med landemerker å styre etter. Likevel er det enkelt å finne vegen over i dag, ved hjelp av satellittene i det globale posisjoneringssystemet GPS. Å finne Sørpolen i 1911 var en ganske annen historie.
-
Ved slutten av andre verdenskrig var det syv land som hevdet suverenitetskrav i Antarktis. Kravene var til dels motstridende og det lå an til en internasjonal konflikt som involverte stormaktene.
-
Isstrømmer, som disse elvene kalles, transporterer is fra indre strøk i Antarktis til kysten hvor de kalver som isfjell eller smelter under isbremmer.
-
Føda til krabbeeterselen består av heile 90 % krill.
-
Cruiseturismen i Antarktis har økt kraftig de seinere årene, men turismen har også en bieffekt på den uberørte og sårbare naturen.
-
Olav Olavsen Bjaaland (1873–1961) ble født i Morgedal i Telemark – skisportens vugge – og var en av landets beste skiløpere. I 1902 mottok han Kongepokalen etter å ha vunnet gull i kombinert i Holmenkollen.
-
Seler med pålimte satellittsendere har samlet inn klimadata fra polområdene.
-
Mens leger studerer innsiden av kroppen ved hjelp av røntgen, bruker glasiologer radar til å kikke inn og under den dype, blå isen – og for å sørge for trygg ferdsel i Antarktis.
-
På et gedigent kontinent som består av 98 % is skal det godt gjøres å etterlate seg spor, men hele 80 kulturminner står på den offisielle listen over historiske steder og monumenter i Antarktis, og 11 av dem er norske.
-
Den norske hvalfangstpioneren Lars Christensen sendte ut ni ekspedisjoner til Antarktis i perioden 1926-45. Fire er kjent som Norvegia-ekspedisjonene. Under disse ble det gjort vitenskapelige undersøkelser og ukjente områder ble kartlagt, noe som bidro til at Norge nå besitter territorium på den sørlige halvkule.
-
Oscar Adolf Wisting (1871–1936) ble headhuntet til Sørpolsferden etter å ha testet mannsløftende drager i Horten.
-
Bouvetøya er ei norsk øy som ligg i Søratlanteren, næraste fastlandet er Dronning Maud Land i Antarktis, 1700 kilometer lenger sør.
-
Alle land som er aktive i Antarktis har blitt enige om at alt avfall må sorteres og fraktes vekk fra Antarktis.
-
Helmer Hanssen (1870–1956) fra Andøya i Vesterålen fulgte Roald Amundsen på tre av hans ekspedisjoner.
-
Nesten 10 % av landområdene i Antarktis er isbremmer. Forskere studerer nå en av de største isbremmene, Fimbulisen, for å få svar på viktige klimaspørsmål.
-
I 1939 annekterte Norge en del av det antarktiske kontinent, Dronning Maud Land. Men for at dette kravet skulle være gjeldende ble det i 1956 på tide å vise tilstedeværelse på kontinentet.
-
Det er store skilnader i været frå innlandet til kysten i Antarktis, litt som i Noreg, men meir ekstremt.
-
Men tidligere var det vanlig å bringe med seg hunder til Antarktis. Hundene ble brukt som framkomstmiddel og til transport av utstyr.
-
Liv Arnesen fra Bærum lagde internasjonale overskrifter da hun som den første kvinne gikk til Sørpolen alene uten støtte eller forsyninger. Arnesen startet fra Hercules Inlet ved sørenden av Weddellhavet 5. november 1994. Etter 50 dager nådde hun Sørpolen på julaften samme året, og hadde da gått 1200 km på ski. Hun ble så fløyet ut av kontinentet.
-
Winter International Film Festival Antarctica (Wiffa) er en årlig filmfestival forbeholdt dem som overvintrer i Antarktis.
-
Behovet for kart over aktuelle havområder og kystlinjer meldte seg da hvalfangsten i Sørishavet startet på begynnelsen av 1900-tallet.
-
I tidligere tider fant vi veien ved å se opp på himmelen. Vi orienterte oss ved hjelp av sola og stjernene. I dag er det satellitter i verdensrommet som forteller oss hvor vi er i verden.
-
Antarktis-krillen forekommer i store svermer og har en flekkvis utbredelse. Det er derfor stor usikkerhet rundt størrelsen på bestanden av Antarktis-krillen.
-
Antarktis må sies å være et isøde. Hele 98 % av kontinentet er dekket av snø og is, og med sine 14 millioner kvadratkilometer innehar kontinentet 90 % av all is i verden!
-
Den norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon I 1949–52 var den første virkelige internasjonale ekspedisjon til Antarktis.
-
Nærmere bestemt i Sørishavet, hvor det i perioden 1905–1940 ble hentet ut fantastiske mengder med olje fra hval.
-
På veggene på norges mest avsidesliggende forskningsstasjon, Troll, henger det utsøkt kunst laget av norske kunstnere.
-
Caroline Mikkelsen var den første kvinne som gikk i land på det Antarktiske kontinent.
-
Men et Antarktis uten is vil ikke se dagens lys uten at hele kontinentet flytter seg, noe som historisk sett har tatt millioner av år. Derfor er bidraget fra Antarktis til det globale havnivå mye mindre enn 60 meter. Men hvor mye mindre er et vanskelig spørsmål som verdens forskere for tiden studerer intenst.
-
I meir enn hundre år har nordmenn forska i Antarktis. Det starta med Carsten Borchgrevink som fekk utrusta ein ekspedisjon som bestod av norske ekspedisjonsmedlemmar og vitskapsfolk i 1898. Ekspedisjonen var finansiert i England.
-
Ja, men assosiasjonane til dei to namneformene kan vera litt ulike. På Roald Amundsen si tid var det naturleg å snakka om Sydpolen. I dag er det vanleg å kalla punktet Sørpolen. Språk er ikkje statisk, det utviklar seg over tid.
-
På det tørreste, kaldeste og minst befolkede kontinentet på jorden fins det derimot masser av vann – frosset vann.
-
På den norske stasjonen Troll i Dronning Maud Land overvintrer det inntil 8 personer hvert år. Overvintrerne er alene på stasjonen i åtte måneder gjennom vinteren og mørketida. I denne perioden er det ingen flytransport til eller fra Troll.
-
De to samene var med som hundepassere på en engelsk ekspedisjon som overvintret i Antarktis fra 1898–1900.
-
I 2007 oppdaget forskere flere innsjøer under Recoveryisstrømmen i Dronning Maud Land. Satellittmålingene viste at innsjøene til sammen var nesten like store som Antarktis’ største innsjø, Vostoksjøen (like stor som Hordaland fylke). Nå viser nye data fra radarmålinger på bakken at innsjøene, som ligger under 3,5 km tykk is, er betraktelig mindre enn først antatt.
-
Namnet Arktis kjem frå det greske ordet Arktos, som betyr bjørn. Opphavet ligg i stjernebileta Den store bjørnen og Den vesle bjørnen som kan sjåast i nord. Antarktikos, eller Antarktis er såleis motstykket til bjørnelandet, og ligg på den andre sida av jordkloden.
-
Troll er Norges forskningsstasjon i Antarktis og ligger i det norske kravområdet som heter Dronning Maud Land.
-
Dronning Maud Land er det norske kravområdet i Antarktis, og vart annektert av Noreg 14. januar 1939. Området utgjer ein sjettedel av Antarktiskontinentet, og det er nesten sju gonger større enn Noreg. Området har fått namnet sitt etter dronning Maud av Noreg (1869-1938).
-
Isdekket i Antarktis utgjer ca. 91 % av all is i verda, og det er ca. 86 % av alt ferskvatnet på kloden som er bunde opp i form av is. Men sjølv med alt dette ferskvatnet er Antarktis regna for å vere av dei tørraste stadane på jorda.
-
Antarktis er det eneste kontinentet i verden hvor man har klart å opprettholde fred. Inngangsbilletten for å delta i Antarktissamarbeidet er at man har forskningsaktivitet der.
-
Da Roald Amundsen seilte ut fra Kristiansand 10. august 1910 på tur til Sørpolen, trodde alle han var på vei mot Nordpolen.
-
Hundreårsjubileet for menneskets første besøk på klodens sørlige ytterpunkt blir feiret den 14. desember i år, men Amundsen selv trodde datoen var 15. desember da Sørpolen ble nådd i 1911.