Visste du at den første kvinne i Antarktis var norsk?

Caroline Mikkelsen var den første kvinne som gikk i land på det Antarktiske kontinent.
Caroline Mikkelsen heiser det norske flagget ved varden på Ingrid Christensen LandCaroline Mikkelsen heiser det norske flagget ved varden på Ingrid Christensen Land. Hennes mann Klarius Mikkelsen holder tale. Foto: Norsk Polarinstitutt

Caroline Mikkelsen var med hvaloljetankeren M/S «Thorshavn» til Antarktis i 1935. Skipper om bord på skipet var Klarius Mikkelsen, som Caroline var gift med. Den 20. februar tok sju av mannskapet, samt Caroline og hennes mann seg inn til land i en livbåt. De fant en smal vik hvor det var mulig å gå i land, nær en fjellkjede som de ga navnet Vestfoldfjellene.

Fjellkjeden ble oppkalt etter området i Norge hvor Lars Christensens hvalfangstkompani hadde sitt hovedsete. Mannskapet og Caroline heiste det norske flagget og bygde en varde på stedet som lå på 68 grader 23 minutter sør, og 78 grader 36 minutter øst. Stedet var befolket med flere pingvinkolonier, og pingvinungene var midt i myteperioden da de fikk norsk besøk. Hele området var dekket av et metertykt guanolag (fuglegjødsel). Det ble tid til et festmåltid som besto av kaffe og smørbrød, før det bar om bord i Thorshavn igjen, og ferden fortsatte langs den ukjente kysten og isbarrieren.

Området fikk navnet Ingrid Christensen Land til ære for kona til eieren av hvalfangstkompaniet, Lars Christensen. Ingrid Christensen dro to år senere til Antarktis. Caroline Mikkelsen fikk et fjell oppkalt etter seg. Området hvor de hadde gått i land og heiste det norske flagg var annektert av Storbritannia for Australia noen år tidligere (i 1933), og befinner seg midt inne i den australske sektoren. I 1935 var ikke denne delen av kysten kartlagt. Til ære for de norske oppdagerne er de norske navnene beholdt. På nye australske kart finner vi Mt. Caroline Mikkelsen, Ingrid Christensen Coast og Vestfold Hills.