Visste du at den tykkeste isen i Antarktis er hele 4776 meter tykk?

Antarktis må sies å være et isøde. Hele 98 % av kontinentet er dekket av snø og is, og med sine 14 millioner kvadratkilometer innehar kontinentet 90 % av all is i verden!
Første iskjerne som ble hentet opp under Trans-Antarctic Scientific Traverse ExpeditionsFørste iskjerne som ble hentet opp under Trans-Antarctic Scientific Traverse Expeditions (TASTE-IDEA) i 2007/2008. Foto: Jan-Gunnar Winther / Norsk Polarinstitutt

På Wilkes land, som ligger mellom 100 og 140 grader øst i Antarktis, er isen på sitt tykkeste, mens resten av isen i Antarktis er gjennomsnittelig 2000 meter tykk.

Ved Dome-C på østsiden av Antarktis har forskere hentet opp en iskjerne på 3201 meter som er den hittil lengste iskjernen fra Antarktis.

Iskjerner, eller de små luftboblene som er frosset inn i isen, brukes av forskere for å få opplysninger om fortidens temperatur, nedbør og den kjemiske sammensetningen av atmosfæren. På den måten kan en iskjerne fortelle hvordan klimaet har forandret seg gjennom tidene. Bunnen av den 3201 meter lange kjernen fra Dome-C var hele 820 000 år gammel og har gjennomlevd åtte istider og åtte mellomistider.