Visste du at Sverre Hassel takket nei til å delta på ny ekspedisjon med Amundsen?

Sverre Helge Hassel (1876–1928) var født i Oslo, og reiste tidlig til sjøs og tok skipper- og styrmannseksamen. Han var med på Otto Sverdrups annen «Fram»-ferd i 1898.
Sverre Hassel.Sverre Hassel. Foto: Norsk Polarinstitutt

I utgangspunktet skulle de forsøke å seile rundt Grønland via Baffinbukta og muligens forsøke å nå Nordpolen. Etter en konfrontasjon mellom Sverdrup og amerikaneren Robert Peary på Ellesmere Land valgte den erfarne skipperen heller å utforske nytt land i det nordlige Canada, blant annet Ellesmereøya og Sverdrupøyene. Peary mente at nordmennene tråkket på hans territorier, og at han hadde enerett på utforskingen av området. Peary hevdet senere at han hadde vært på Nordpolen i 1908, noe som senere har blitt trukket i tvil.

Da Roald Amundsen i 1909 ba Sverre Hassel bli med på en ekspedisjon med Fram til Nordpolen hvor Hassel skulle ta seg av hundene, takket han ja. Før Fram nådde Madeira sommeren 1910 ble Hassel innviet i Amundsens plan om å kuppe Sørpolen, og etter litt betenkningstid aksepterte han å bli med. Det var viktig for Amundsen å få med en erfaren hundekjører til Sørpolen og Hassel ble svært positivt overrasket da han ble utpekt til å lede en av sledene. Han stilte seg derimot litt nølende til Amundsens hastverk. I slutten av august 1911 hadde de rundt 60 minusgrader, og Hassel skriver: «Den som hadde anledning til å vente med starten til 1. november. Men vil man være de første ved polen, er det vel intet valg.»

Hassel hadde blandete oppfatninger om sin sjef under turen, og valgte å trekke seg tilbake fra polare bragder etter Sørpolferden. Amundsen hadde vært svært nervøs for at britene kom før ham til polen, og hadde ifølge Hassels dagbøker fremstått som både nevrotisk og krakilsk på de mest krevende delene av sledeferden. Etterpå takket Hassel nei til en ny ekspedisjon med Amundsen, og tok seg jobb som tollbestyrer i Grimstad. Han døde i 1928 under et besøk på Uranienborg hos sin gamle sjef Roald Amundsen.