Visste du at sola i Antarktis kan få unger?

Tørr, tynn og iskald luft og en uendelighet av snø gjør Antarktisplatået til et øde og ugjestmildt sted, men også til en scene for sjeldne og praktfulle lysfenomener.
Solunger / bisolerSjeldent vakre solunger viser seg fram over Tønnesenbreen i Dronning Maud Land, seint en novemberkveld. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

En gjennomsnittlig sommerdag på Antarktisplatået byr på klar luft, temperaturer et sted mellom 20 og 30 minusgrader, moderat vind og spredt, lett skydekke. Siden dette er det tørreste kontinentet på kloden, kommer det bare et snev av nedbør, ofte i form av fine, fine iskrystaller som kan minne om diamantstøv.

«Diamantstøv», eller isstøv, kan dannes når lufta er så kald at all fuktighet fryser, ofte under en ellers klar himmel. Det skjer når mildere luft i høyden blander seg med den kalde overflatelufta og fører med seg vanndamp som fryser til bitte små iskrystaller i den kaldere lufta. Vi ser det som klar luft med et dryss av lysglimt der sollyset gnistrer i iskrystallene, omtrent som tusen små, tindrende diamanter.

Siden disse små prismene har regelmessige sekskantformer, vil de bryte lyset i bestemte retninger. Det gir opphav til en praktfull palett av regnbueliknende fenomener i mange ulike former.

Like før eller etter soloppgang eller solnedgang kan vi se solsøylen, en stolpe av lys plantet i horisonten. Mer vanlig er det å se en halo, eller nimbus, en ring rundt sola (eller månen hvis sola har frivakt) som kan ses hele dagen.

Når sola kommer lavere på himmelen, kommer «solungene» fram.  De er tvillinger, to klare lysflekker på hver sin side av sola, ofte kledd i regnbuefarger. Solunger, mer kjent som bisoler, kan ses på alle breddegrader når de dannes av iskrystallene i høye skyer, men de viser seg på sitt fineste i Antarktis, når de dannes av isstøv nær bakken. På sitt mest praktfulle kan de følges av en tangentbue, en krone på haloen som framtrer som en regnbue på ryggen, eller et smil på himmelen.

Innlandsisen i Antarktis kan virke ensformig og endeløs, men byr på et vell av gleder for trøtte blikk: Solsøyler, solringer og solunger, tangentbuer, lett snøfokk og drivende disdotter, glitrende diamantstøv og skinn fra høye skyer skaper skjønnhet og variasjon selv der alt er flatt.