Detaljene teller

Det var hektisk de siste ukene før vi forlot Norge. Bokutgivelse, feiring av Nansens fødselsdag, klargjøring på jobb og privat. Alt fra skifte til vinterdekk til planlegging av jula. Alt utstyret ble grundig testet, tellet og veid. 650 kg utstyr, ca. halvparten mat, ble sendt i forveien til Chile.
Hver pose inneholder mat for to personer i to dager, totalt 5 kgHver pose inneholder mat for to personer i to dager, totalt 5 kg. Foto: Jan-Gunnar Winther / Norsk Polarinstitutt

Det var en stor lettelse da vi fikk beskjeden om at alt var vel framme. Ikke en skistav var skadet. Men allikevel ligger den rastløse usikkerheten om vi har husket alt over oss. Dette er definitivt ikke turen hvor man bør glemme noe – langt til nærmeste butikk.

I dag har vi gått gjennom det hele igjen og selvfølgelig dukket noen småting opp. I morgen lastes flyet så det er ingen tid å miste. Vegard og Harald Dag fyker av gårde til elektrobutikken og får kjøpt noen reservekontakter til solcellepanelene våre. Vår kontakt med omverdenen henger bokstavelig talt på om ledningene og kontaktene fungerer i den strenge kulda. På en helt annen del av skalaen styrer Stein og Jan-Gunnar mot det lokale supermarkedet for å kjøpe 16 ruller toalettpapir og litt ekstra salami som skal legges i depotene. Plutselig oppdages en matematisk blunder i antallet skruer vi trenger til pulkene. Døra til den nærmeste jernvarehandelen går brått opp. Norske, heseblesende kunder marsjerer inn.

Men når vi forlater lageret med alt pikk-pakket, kjennes det som om vi er klare. Avreisen skjer tidligst søndag men når sant skal sies kommer det godt med å få en rolig dag nå. Spesielt når en av oss er på penicillin og en annen brygger på en halsbetennelse. Når vi kommer på isen er miljøet sterilt og den slags begredeligheter en saga blott. Det ser vi fram til. Og til å få startet. I dag er det akkurat to måneder til 14. desember.