Vi gjør som planlagt

Det tetnes til i lokalet. ALE – logistikkselskapet som skal frakte oss til Antarktis – har invitert til mottakelse. De ønsker å forklare at de jobber på spreng for å få oss sørover. De siste værmeldingene viser en mulighet for flygning på fredag.
Orientering om værforholdene i Antarktis hos Antarctic Logistics and Expeditions (ALE)Antarctic Logistics and Expeditions (ALE) inviterte tirsdag ventende polfarere til en orientering om værforholdene i Antarktis. Foto: Harald Dag Jølle / Norsk Polarinstitutt

Det er mange polfarere som er samlet. Noen skal gå langt og har det travelt. Andre har bedre tid. Enkelte vurderer å gå kortere enn planlagt, på grunn av forsinkelsen. Noen er fra Spania, andre fra Australia. Flere er fra England. Enkelte er fra Finnmark. En er fra Hamar. Noen er stresset. Andre er avslappet, selv om de ikke rekker hjem til jul.

Vi har sagt det mange ganger, men sier det igjen: Ingen kan gjøre noe med været i Antarktis. Og: Vi har vært forberedt på forsinkelser.

Like fullt er det frustrerende at realitetene ikke spiller på lag med planene. Det er en mager trøst å overbevise seg selv om at vi moderne mennesker har godt av å oppleve slikt. Venting. Kjedsomhet. Få en påminnelse om at alt ikke kan forutsis. At mennesket av og til må vente til naturen er ferdig med å vise muskler.

Men – og dette er det mange der hjemme som lurer på – hva gjør vi nå som vi blir så forsinket? Svaret er enkelt og entydig: Vi starter i Hvalbukta, som planlagt, og bruker den tida det tar å komme oss sikkert og trygt til Sørpolen.

Vi tror fortsatt det er mulig å rekke jubileumsfesten 14. desember, men er forberedt på at den vil foregå uten vår deltakelse. Vi ønsker å gå Amundsens rute. Det er den turen – og formidling rundt denne – vi har planlagt og jobbet for i snart tre år.