Motvind

For første gang har været stoppet oss. Midt i nest siste økta måtte vi kaste inn håndkleet og gi tapt for motvinden. Da nærmet det seg raskt kuling, og vi torde ikke annet enn å slå leir mens vi fortsatt hadde kontroll. Heldigvis hadde temperaturen steget og lå på 15-20 minus. Nå er begge teltene godt bardunert og gravd ned og stormen kan bare komme.
Tre skigåere i motvind på RossisenStø kurs i motvind. Foto: Norsk Polarinstitutt Vinden stemte godt med de værmeldingene vi har fått, og skal vare et par dager til. I øyeblikket er det derfor en viss spenning knyttet til hvorvidt vi kommer oss videre i morgen tidlig.

Et utbredt fenomen i Antarktis er katabatiske vinder. De oppstår når tung, kald luft renner med tyngdekrafta langs bakken som ei elv. Jo mer helning på terrenget, jo kraftigere blir de. En kveld da vi var på Union Glacier så vi plutselig at snøføyka stod på et av brefallene i nærheten. Da hadde temperaturen falt tilstrekkelig til at kaldlufta startet å renne nedover breen. De kan bli sterke, kuling styrke er vanlig. Når vi kommer høyt opp på Axel Heibergbreen på vei opp mot platået er det sannsynlig at vi får katabatiske vinder midt imot.
Posisjon: S 82 19.139, W 166 15.255
Temperatur: -16 °C
Vind: 10 m/s fra sør
Dagens distanse: 27 km
Bak Amundsen: 227 km