Amundsens depoter

11. april 1911 svingte det siste hundespannet inn foran Framheim. I to måneder hadde Amundsens menn flyttet 3000 kilo proviant – selkjøtt, hundepemmikan, kjeks, smør, sjokolade, petroleum og en del utstyr. De hadde nådd 82 grader, og hadde i tillegg plassert depoter på 80 og 81 grader sør: «Grunnvollen var solid lagt», i følge Amundsen. Nå skulle vinteren brukes til å forberede ekspedisjonen i minste detalj.
Tre skiløpere har lunsjpause på RossisenLunsj i sola. Vi har hatt tolv dager uten å ha sett ei sky! Foto: Norsk Polarinstitutt Amundsens ekspedisjon er et imponerende planleggingsarbeid. De skulle ha mat og brensel nok både fram til og tilbake fra 90 grader sør. For hver breddegrad sørover la de et nytt depot. Hoveddepotet la de på 85 grader. Herfra fylte de proviant på sledene for 60 dager. Bikkjene gikk også inn i proviantregnestykket.

Hvert depot ble merket med høye bambusstenger med flagg. 20 stenger med 900 meters mellomrom skulle sikre at de ikke kjørte forbi. I tillegg bygde de en varde for hver 9. kilometer, alt for å lette navigeringen på hjemveien.

I dag passerte vi 82-graden. Herfra var det ny mark for Amundsens ekspedisjon i november 1911: «Nu lå det ukjente for oss – nu bar det først løs for alvor.»

Om 48 kilometer venter et depot oss, som ble satt ned da vi ble fløyet til Hvalbukta. Det skal bli godt med en hviledag og litt ekstra luksus som er gjemt der.

Posisjon: S 82 04.988, W 166 30.585
Temperatur: -20 °C
Vind: 2 m/s fra sør
Dagens distanse: 34 km
Bak Amundsen: 216 km