Jubileumsmarkeringen på Sørpolen er i gang

På grunn av tidsforskjellen ligger vi foran markeringene i Norge. Det første som gikk av stabelen var at statsminister Jens Stoltenberg gikk de siste kilometerne langs Amundsens trasé inn til Sørpolen sammen med Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Børge Ousland.
Jens Stoltenberg på SørpolenStatsminister Jens Stoltenberg holder tale.  Foto: Norsk Polarinstitutt

Videre holdt statsminister Jens Stoltenberg tale for alle som oppholder seg ved stasjonen ved det seremonielle polpunktet hvor han også avduket en byste av Roald Amundsen støpt i is. Denne utendørsseremonien ble innledet av en nydelig framførelse av nasjonalsangen på tverrfløyte av en amerikansk dame som jobber på stasjonen. Deretter delte Jan-Gunnar sine refleksjoner etter reisen i Amundsens spor de siste seks ukene. Omtrent 300 mennesker deltok i markeringen.

Senere på dagen var det mottagelse for alle nordmenn som er på Sørpolen og en middag med amerikansk deltagelse.

Vegard og Harald Dag går fortsatt på ski i Amundsens rute. Tirsdag kveld lå de 13,5 kilometer bak Amundsen, og hadde fortsatt 41 kilometer igjen til polpunktet. Hvis været holder seg ventes de å nå fram til Sørpolen i løpet av dagen, norsk tid. Vi krysser fingrene for dem.