Raske endringer

Etter at leir ble slått 80 km fra polpunktet sist natt var det klart at tida dessverre var for knapp og kilometerne litt for mange til at vi kunne nå fram til jubileumsmarkeringen.
Amundsen-Scott-stasjonen på SørpolenDen berømte kula på Sørpolen, med Amundsen-Scott-stasjonen i bakgrunnen. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Den starter om ettermiddagen 14. desember new zealandsk tid, som er natt til 14. desember norsk tid. Det vi hadde arbeidet så hardt for over lang tid var allikevel ikke mulig. Hadde vi bare vært 12 dager forsinket ut fra start i stedet for 13 hadde vi klart det. Men sånn var det nå engang ikke…

Vi bestemte oss for følgende: Jan-Gunnar som har representasjonsoppdrag under seremonien bør være tilstede på Sørpolen. Stein som har slitt en stund følger Jan-Gunnar inn. Vegard og Harald Dag fullfører skituren med målsetning om å være framme 14. desember norsk tid. På den måten vil jubileumsekspedisjonen være tilstede under de høytidelige markeringene og samtidig fullføre hele Amundsens rute.

Vi fant denne løsningen som den beste i den situasjonen vi var kommet i. I skrivende stund er Jan-Gunnar og Stein vel framme på Sørpolen mens Vegard og Harald Dag er underveis.

Posisjon: S 89 37.279, W 177 30.069
Dagens distanse: 39 km
Bak Amundsen: 13,5 km
Total tilbakelagt distanse: 1270 km
Igjen til Sørpolen: 41 km