Nansensleden er tilbake!

Første dag og flere erfaringer rikere. Etter en formiddag med filming i Amundsens spor i Ny-Ålesund, salet vi opp og startet inn Kongsfjorden.
Testing av skiseilForholdene på Svalbard gir anledning til behørig testing av utstyr, her Stein i fint driv opp Kongsvegen ved hjelp av skiseil. Foto: Stig Onarheim

Vi hadde ikke gått mange meterne før vi kunne konkludere med at Vegards patent – ski under pulken – fungerer over all forventning. Pulkene med ski var betydelig lettere å trekke. Prinsippet er det samme som Nansen i sin tid innførte på polarekspedisjoner. Nansensleden, en skikjelke, hadde sin klare fordel ved at den glei bedre enn en amerikansk toboggan. Vi må nok videreutvikle og forsterke innfestingene, men alle fire er veldig sikker på at dette kommer til å fungere og gjøre børa lettere på vei mot Sørpolen.

Vi fikk også prøvd skiseil på ettermiddagen. Utrolig morsomt og veldig effektivt når vinden er god og kommer fra riktig retning. Dessverre klarnet været og vinden stilnet.

Vi har slått leir utenfor Jensebu. Her er gode venner som har tatt turen ut fra Ny-Ålesund og gitt oss mat og varme. Behagelig og hyggelig når gradestokken viser 23 minusgrader. Dagsetappe 24 km.