Klima og is
Av Jan-Gunnar Winther – 01. april 2011 Tidligere i vinter lå isen på mange hav og i Svalbards fjorder, i motsetning til tidligere år. Årsaken ligger i at havtemperaturen var lavere i fjor høst enn tidligere år, dermed frøs det til i løpet av vinteren.
Lagbilde med selvutløser. Foto: Norsk Polarinstitutt
For to uker siden var det uvær, og mye av isen reiste avgårde. Fortsatt ligger litt is igjen i fjordarmene i Isfjorden, men dette gjør at turen vår blir lengre enn det vi opprinnelig planla for. Med den tilmålte tida vi har til rådighet betyr det litt snøscooterhaik på søndag. Mandag må vi tilbake til hverdag og plikter.
Hittil på turen har det vært kaldt og godt under 20 minusgrader; ikke mye som minner om klimaendringer. Men når vi ser på alle observasjonene og tilbake i tid levner det ingen tvil: temperaturen stiger. Arktis kalles i denne sammenheng for et «hotspot», siden klimaendringene skjer raskere her enn det globale gjennomsnitt.
I tillegg tilhører Svalbard den del av Arktis hvor temperaturen forventes å stige raskere enn Arktis forøvrig. Hvorfor? Jo, den selsomme havisen. Svalbard ligger i grensen av hvor havisen i dag ligger, og når den trekker seg nordover blir is erstattet med hav. Og dermed stiger temperaturen. Slik er det selv om vi ikke har følt det på kroppen – på kalde kvelder, netter og morgener.
Turen i dag gikk fra Dicksonfjorden, gjennom Hugindalen og over Hoelbreen ned til Petuniabukta. Vi har gått circa 30 kilometer og 700 høydemeter.
|