Vi er godt fornøyd med erfaringene vi har høstet fra turen på Svalbard. Forholdene på Spitsbergen er de mest realistiske vi har i våre nærområder og egner seg ypperlig til å prøve ut hvordan det blir i Antarktis.
Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle foran Amundsen-bysten i Ny-Ålesund. Foto: Sven-Erling BruslettoJan-Gunnar tester skiseil. Foto: Vegard UlvangEventyreren og skiløperen i kaldt vær. Foto: Harald Dag JølleNed mot Ekmanfjorden. Foto: Vegard UlvangJan-Gunnar skriver dagens dagbokinnlegg. Foto: Harald Dag Jølle
At temperaturen gikk ned mot 30 minusgrader ga oss svar på at skiskoene holdt mål og at en av de tre ulike soveposene vi hadde med ikke var varm nok. Bra å vite slikt på forhånd!
En del av ruta gikk gjennom skavlete og kupert terreng og den ene løsningen med ski under pulken tålte all julingen. Dermed har vi konkludert på pulkspørsmålet. Solcellepanelene vi hadde med leverte strøm. Men vi hadde litt problemer med softwaren for å sende tekst og bilder via satellittelefon, så det må vi finpusse på. Bekledningen fra Norrøna fungerte godt.
Stormen mot slutten av turen var også god erfaring i forhold til de to telttypene vi hadde med. Dobble teltstenger og forsterkede kanaler gjorde at tunnellteltet stod godt i den sterke vinden. I så sterk vind med mye snøfokk og fonndannelser er det også svært viktig hvordan teltene settes opp, både hver for seg og i forhold til hverandre. Som for alt annet vi testet gir det ekstra trygghet å ha egne erfaringer.
Vi fikk mange filmopptak, spesielt fra de dagene TV2 var med oss, men også egne opptak som vil brukes i filmen om prosjektet vårt: en dokumentarfilm som vil formidle eventyr og vitenskap i polarhistoria.
Nå bruker vi tida framover til å øve skiseiling, trene, legge på oss og gjøre de siste valgene mht utstyr. Tida går fort og den må brukes godt før avreise midt i oktober.