Nordmannen som plantet det chilenske flagget i Antarktis

Det siste vi gjorde før vi forlot Punta Arenas var å besøke kirkegården og hedre minnet av Adolf Amandus Andresen. «Capitan Adolpho Andresen» fra Sandefjord er den ukjente nordmannen som startet den kommersielle hvalfangsten i Sørishavet. Han skjøt sin første hval i Magellanstredet i 1903.
Harald Dag og Stein ved minnesmerket etter Adolf Amandus AndresenHistorikeren og eventyreren studerer minnesmerket på grava etter hvalfangspioneren Adolf Amandus Andresen. Foto: Harald Dag Jølle / Norsk Polarinstitutt

Kaptein Andresen har også fått æren for å være den første som plantet det chilenske flagget på Det antarktiske kontinentet. Det var altså en nordmann som la grunnlaget for Chiles territorielle krav i Antarktis. Andresen har en sentral plass både i byens historie og på stedets kirkegård.

Dette er historien: Adolf Andresen emigrerte til Chile i 1894, 22 år gammel, og jobbet som taubåtkaptein i farvannet utenfor Punta Arenas. Her ble han oppmerksom på de enorme hvalbestandene, reiste tilbake til Norge, lærte seg hvalfangstfaget utenfor Finnmark, tok med en harpunkanon tilbake til Chile, monterte den på en av taubåtene sine – og skjøt altså sin første hval nyttårsaften 1903. Det var et par år før den mer kjente Carl Anton Larsen var på plass på Sør-Georgia.

Andresen dannet deretter det chilenske hvalfangstselskapet Sociedad Ballenera de Magellanes, og var den første som etablerte hvalfangst på Den antarktiske halvøya, med en fangststasjon på Deception Island. Her har hans kone fått æren å være den første kvinne som overvintret i Antarktis.