Akkurat som på Hardangervidda..

«Ved en overfladisk gjennemlæsning kunde man næsten fristes til at tro, at det var likesaa let at dra til Sydpolen som at foreta en tur gjennem Nordmarken eller la os sige over Hardangervidden.»
Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Jan-Gunnar WintherTre fornøyde menn etter nesten tre mil på ski. Foto: Norsk Polarinstitutt

Ordene kom fra en stortingsmann i 1912 som syntes Amundsens penn var for nøktern: «Mig ialfald forekommer det, at der til at utføre en saadan bedrift kræves næsten overmenneskelige kræfter.»

Amundsens stil og hans vellykkede ekspedisjon gjorde at han ikke leverte de dramatiske fortellingene polarhistoria er så full av. Nansen, for eksempel, kom hjem og formidlet helt andre typer eventyr.

I mye av det terrenget Amundsen dro gjennom for 100 år siden, er det heller ikke så mye dramatikk å berette. Endeløse vidder, flatt, flatt og atter flatt. I dag har vi gått 27,5 kilometer uten å ha sett anna enn snø og jordkrumminga. Sol fra klar himmel, vindstille og -32 grader. Hardangervidda-assosiasjonen er kanskje ikke helt på jordet. Men vi vet, som stortingsmannen, at dette er ikke hele bildet av reisa til Sørpolen. 
 

S 79 34.469, W 165 10.787
Temp: -32 °C
Vindstille
Dagens distanse: 27,5 km