13 dager etter Amundsen

«Gad vite hvor langt Scott er i dag?» skriver Amundsen og skildrer stresset ekspedisjonen må ha følt for sin konkurrent. «Å, han er fa´n ikke ute ennu», svarer en av de andre. «Du kan bekripe det er for kaldt for ponniene hans». Vi har ingen konkurrenter. Og vi overbeviser oss selv om at vi må kjøre vårt eget løp og starte forsiktig.
Teltleir på Rossisen i AntarktisLeiren vår på Rossisen på dag nr 2. Foto: Norsk Polarinstitutt

I dag har vi gått 23,6 km. Det høres ikke mye ut, men tok oss nærmere 8 timer inklusiv stopp. Vi ligger nå 263 km bak Amundsen som startet 13 dager før oss. Med denne farta når vi han i hvert fall ikke igjen. Ikke uten seilevind. Optimisten Vegard prøvde skiseilet i ettermiddag, men det gikk mer sideveis enn framover. Her må vindretningen snu. Å nå igjen Amundsen krever 30 km i snitt av oss. Da er ikke liggedager på grunn av uvær regnet med. Og vi skal også klatre 3000 meter opp på platået. Men uvissheten vår om vi rekker fram til jubileet på Sørpolen må være småtteri i forhold til de bekymringene Amundsen hadde i forhold til Scott.

I dag passerte vi det som Amundsen kalte «grisehullet». Noen enorme bresprekker hvor de nesten ikke fikk plass til teltet mellom sprekkene som skar seg ned mot avgrunnen. Vi så ingen åpne, gapende sprekker slik som Amundsen. Takket være at vi har studert satellittbilder på forhånd og har lagt ruta vår vest for den som Sjefen valgte, er vi trygg. En stor takk til Stein Tronstad ved Polarinstituttet som har hjulpet oss å stake ut en trygg kurs.

S 79 20.419, W 164 59.355
Temp: -29 °C
Vind: Lett bris