Utilgjengelighetspolen

Det ble en frisk dag med kuling og minus tretti. Snøen blir trå når det driver og motstanden er stor. Vi har også måttet passet nøye på ansikt og hender i dag pga. den sterke vinden.
Byste av Lenin på Utilgjengelighetspolen.Lenin anno 1965 med blikket mot Moskva. Foto: Olav Orheim / Norsk Polarinstitutt

En av våre kjæreste klesplagg er «nose mitten», nesevarmeren som Glen Liston fra Colorado har laget til oss. Den sitter på nesen fra tidlig til sent og beskytter mot sol og kulde.

Vi stevner nå mot Sørpolen som mange etter hvert besøker. Men en annen og kanskje mer eksotisk pol etter hvert for eventyrlystne er Utilgjengelighetspolen.

Da amerikanerne bygde Amundsen-Scott-stasjonen på den geografiske sørpolen i november 1956 var det mest prominente stedet i Antarktis okkupert. Sovjetunionens tilsvar ble etableringen av stasjonen på Utilgjengelighetspolen («Pole of Inaccessibility») i desember 1958. Dette stedet er så langt fra havet som man kan komme, og kan derfor ses på som det mest utilgjengelige stedet i Antarktis. De to supermaktene hadde vist styrke ved å etablere seg på hver sin pol..

Først utførte russerne en rekognosering fra fly (IL-12) under den tredje sovjetiske Antarktisekspedisjonen i desember 1957 som en del av Det internasjonale geofysiske år. Samme måned utrustet de en ekspedisjon fra kyststasjonen Mirny. Ekspedisjonen bestod av ti traktorer og 32 menn, med andre ord en formidabel kolonne. De rakk ikke fram til Utilgjengelighetspolen det året. Et mindre parti på fire personer ble etterlatt for å overvintre ved endepunktet – en overvintring av den enkle sorten, uplanlagt som den var!

Byste av Lenin på Utilgjengelighetspolen.Lenin anno 2008. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Så, 14. desember 1958, nådde et team bestående av 17 menn Utilgjengelighetspolen etter en 2100 km lang travers som hadde startet ut fra Mirny så tidlig som i september. Vel framme ved målet ble det naturlig nok feiret, blant annet ved å heise det sovjetiske flagget. Mer originalt var det at de barske menn avfyrte raketter. To uker senere returnerte ekspedisjonen etter å ha ført opp en liten forskningsstasjon. I dag er kun bysten av Lenin, som ble montert på taket av stasjonsbygningen, synlig.

Da den norsk-amerikanske forskningsekspedisjonen under Det internasjonale polaråret besøkte Utilgjengelighetspolen i januar 2008, var det som den sjuende gruppen noensinne. Etter hvert som den geografiske sørpolen blir «allemannseie» spørs det nok om ikke Lenin får mer og mer besøk..

Posisjon: S 86 17.271, W 175 17.993
Temperatur: -30 °C
Vind: 10–12 m/s fra sørøst
Høyde over havet: 2800 meter
Dagens distanse: 24 km
Bak Amundsen: 101 km
Total tilbakelagt distanse: 896 km
Igjen til Sørpolen: 415 km