Sol på duken

Plutselig var ho der, i går kveld. Sola. Etter nesten tre døgns fravær var det fantastisk å ha ho tilbake på teltduken. Det gjør rett og slett hele forskjellen.
To skiløpere med skiseilVi har stadig tro på at vi kan få hjelp av værgudene på vei til polen. Her fra dagens forsøk. Foto: Norsk Polarinstitutt

I dag har vært en ganske kald dag, vi må innrømme det. Det begynte så bra. Vi rigget seil og trodde vi skulle få god, etterlengtet hjelp, men igjen blåste det nesten rett fra sør og vi seilte oss ut av kurs. Det er nok ikke uten grunn at de fleste som skiseiler eller kiter her i Antarktis starter på polpunktet og drar til kysten. Forresten ingen dårlig ide, har det slått oss, da har du vinden i ryggen og sola i fjeset. Men nok om det. Vi er på skitur til Sørpolen. Det er liksom slik det skal være. Du går ikke på skitur fra Sørpolen.

Etter at seilene ble pakket bort, økte vinden i styrke og kom enda mer rett fra sør. Men det var ikke dette denne teksten skulle handle om. Snarere tvert i mot. Den skulle handle om hvor hyggelig det er når sola står på teltduken og varmer boligen vår. Sola gjør det levelig her inne selv om det kun er et par nylonduker som skiller oss fra en helt annen verden. Den gjør at vi kan strekke oss ut og nyte tilværelsen. Glemt er dagens hustrige opplevelse. Vi koser oss med kveldskaffen og skrur på datamaskinen for å laste ned dagens post. Har meteorolog Marc på Union Glacier sendt melding om seilvind til polen og om fortsatt sol på duken?
 

Posisjon: S 86 05.445, W 174 40.192
Temperatur: -25 °C
Vind: 6–10 m/s fra sørøst
Høyde over havet: 2800 meter
Dagens distanse: 29 km
Bak Amundsen: 116 km
Total tilbakelagt distanse: 872 km
Igjen til Sørpolen: 439 km