Titandomen

Ny dag, nye muligheter. Den som går til Sørpolen får se. I dag fikk vi for eksempel se at det likevel ikke bare er motvind og beinkaldt opp til Titandomen, på om lag 3200 meter. Dette høydedraget som har fått navnet sitt etter Titan-datamaskinen ved Universitetet i Cambridge, maskinen som håndterte ekkolydsignalene som ble tatt på 1960- og 1970-tallet fra denne delen av Antarktis.
Harald Dag Jølle med skiseil mot TitandomenFull fart mot Titandomen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Titandomen er den siste bøygen. Vi har hatt flere. Først var det sprekkområdene på Rossisen vi var engstelige for. Bare vi fikk lagt dem bak oss … Så var det alle de bratte bakkene og sprekkområdene opp Axel Heiberg-breen. Bare vi fikk lagt dem bak oss … Så var det høyden inne på platået. Bare vi fikk akklimatisert oss til den …

Og til slutt er det Titandomen, det høyeste punktet på turen. Vi har Cecilie Skogs beretning friskt i minne, om orkan, 40 kuldegrader og så hardt underlag at snøpluggene var ubrukelige: «Motvind hele veien», var hennes oppløftende kommentar.

Nå er vi der, i de verste motbakkene opp mot «domen». I dag har vi for første gang hatt vind bakfra, og suste av gårde som om domen blir den hyggeligste opplevelsen på hele ferden. Litt rock & roll var det for så vidt. Vinden var sterk, sola erstattet av total whiteout, og 30 meter sikt. Det ville vært uforsvarlig å ha flere enn én seilende om gangen.

Slik løste vi det: skarpseiler Jølle dro med seg hele resten av ekspedisjonen – fire pulker og tre snørekjørere. I opptil 30 km/t (!) svevde hele laget gjennom tåkeheimen og tøtsjet bare underlaget i ny og ne. Dette var Jølles dag, ingen tvil. I morgen er det meldt enda bedre forhold. I så fall rekker vi jubileumsfesten.

Posisjon: S 87 38.490, E 178 08.278
Temperatur: -28 °C morgen, -22 °C kveld
Vind: 4–6 m/s fra øst
Høyde over havet: 3090 meter
Dagens distanse: 53 km
Bak Amundsen: 76 km
Total tilbakelagt distanse: 1048 km
Igjen til Sørpolen: 263 km