Amundsens telt

Fiskelim kalte Amundsen den tråe snøen som vi i dag har slitt med. Det er nesten som å gå i sand og mer enn ti effektive timer på ski ga skuffende 27 km. I dag har det også snødd litt, og det er sjelden vare på platået. I disse områdene ligger årsnedbøren rundt 50 mm.
Amundsen, Hanssen, Hassel og Wisting ved telt på Sørpolen 1911Sørpolen på avreisedagen: Amundsen, Hanssen, Hassel og Wisting ved teltet som nå ligger fredet i isdypet. Foto: Norsk Polarinstitutt

På tross av den lave årsnedbøren er reserveteltet som Amundsen etterlot seg beregnet til å ligge på 15–18 meters dyp. Mer snø har det ikke lagt seg på disse 100 årene. Her er det en polar ørken. Skal man lete etter teltet er det heller ikke bare å grave nøyaktig på 90 grader sør. Datidens instrumenter for å navigere var sekstant, klokke, kompass og distansehjul. En norsk professor beregnet senere at navigasjonen til Amundsen hadde en nøyaktighet på 3 kilometer. Så hvis du skal grave på måfå innenfor en radius på 3 kilometer må du altså skyfle noen hundre millioner kubikkmeter med snø for å finne teltet.

Litt hjelp kan det imidlertid være å få. Inne i teltet ligger skrinet hvor brevet med de berømte ordene fra Amundsen til Scott lå. «Kjære kaptein Scott. Siden De trolig er den første som besøker dette området etter oss, ber jeg Dem vennligst om å få videresendt dette brevet til Kong Haakon VII. Hvis De kan benytte Dem av noen av de gjenstander som ligger igjen i teltet, så nøl ikke med det. Beste hilsener, og ønske om at De kommer trygt tilbake. Deres hengivne, Roald Amundsen.»

Dette skrinet kan gi refleksjon hvis man leter med en radar. Men neste hinder er at under etableringen av den amerikanske Amundsen-Scott-stasjonen i 1957 ble flydropp av utstyr brukt i stort omfang. Langt fra alt som ble sluppet fra fly, ble funnet av bakkemannskapene. Dermed ligger mange objekter som gir refleksjon fra radarbølger begravd i området. Som «nåla i høystakken» …

I 2005 besluttet traktatlandene å frede Amundsens telt. 100-årsjubileet nærmet seg og det var kommet opp planer om å grave fram teltet. Norge fremmet forslaget om fredning som fikk støtte fra alle land. Et storstilt utgravningsprosjekt som ville forstyrre forskningen ved stasjonen var spesielt ugunstig for USA, som driver Amundsen-Scott-stasjonen. Dermed er Roald Amundsens telt definert som kulturminne og kan fortsette sin fredede, fredelige, langsomme og kalde ferd mot de store isdyp.

Posisjon: S 88 17.464, E 178 09.188
Temperatur: -22 °C morgen, -29 °C kveld
Vind: Vindstille
Høyde over havet: 3140 meter
Dagens distanse: 27 km
Bak Amundsen: 31 km
Total tilbakelagt distanse: 1120 km
Igjen til Sørpolen: 191 km