Ung i nord

I dag var det nok en strålende solskinnsdag. Nesten behagelig på morgenen, men når det er minus 25 skal det ikke rare trekken til før det blir surt. Og det ble det en del av mot slutten av dagen.
Harald Dag Jølle og Jan-Gunnar Winther i teltetHarald Dag og Jan-Gunnar skriver blogg i teltet på kvelden. Foto: Norsk Polarinstitutt

Sju timesøkter førte oss nesten tre mil framover. Men Amundsen, den luringen, satte opp tempoet i dag. Etter at han forlot sitt depot på 82 grader S fant han ut at nå ville han gjøre 37 km hver dag for da brukte de bare tre dager per breddegrad. Riktignok hvilte de dag nr. 4, men likevel er farta hans god.

I natt hadde Jan-Gunnar telefonsamtaler med Fagereng og Gyllenborg skoler i Tromsø. Barna har lært om Nansen og Amundsen i løpet av hele året og i går var det Fagerengdag og Gyllenborgdag for elever, lærere, foreldre og familie. Det er fantastisk hvordan skolene i Tromsø kommune har engasjert seg i Nansen-Amundsen-året! Ungene hadde forberedt spørsmål og det var liten tvil om at de hadde satt seg godt inn i sakene. Det at barn og ungdom får kjennskap til vår viktige og stolte polarhistorie samtidig som de blir engasjert i dagens problemstillinger i nordområdene, slik som klimaendringer, er en stor inspirasjonskilde for oss. Morgendagens polarhelter er dagens barn som gjennom kunnskap kommer til å sette sitt preg på utviklingen i nordområdene. Deres fingeravtrykk vil få global betydning.

Posisjon: S 80 16.764, W 166 03.005
Temperatur: -32 °C
Vind: 2 m/s fra sør
Dagens distanse: 28 km
Distanse bak Amundsen: 229 km