Partnerbytte

Etter ei uke med samme teltkompis er det på tide å skifte partner. Til nå har Stein og Harald Dag delt det ene teltet og Jan-Gunnar og Vegard det andre.
Teltleir på 80 grader 30 minutter sørTeltleir på 80 grader 30 minutter sør. Foto: Norsk Polarinstitutt

Vi har to telt fra Helsport, Fjellheimen, et såkalt firemanns og et tremanns. Teltene er bra, men det minste er ikke spesielt romslig for voksne menn med mye utstyr. Det var derfor mest spenning knyttet til hvem som fikk gleden av å komme i det største teltet. Både partner og telt ble avgjort ved loddtrekning. Stein og Jan-Gunnar vant det største teltet, mens Vegard må ta ei uke til i det minste, nå sammen med Harald Dag.

Amundsen hadde telt med ei stang. Han var ikke i tvil om at det hadde sin fordel: «Jeg er kommet til den erfaring, at jo færre staver et telt har, jo lettere er det at sætte op.» Han mente han hadde de «sterkeste og mest praktiske telter, som nogensinde er anvendt.» En mann kunne sette det opp alene, selv i sterk kuling. Hvor ofte, spurte Amundsen, leste en ikke om ekspedisjoner som hadde telt som var kompliserte og tidkrevende å slå opp, «og naar man saa endelig hadde faat det op, laa man og ventet paa, at det hvert øieblik skulde blaase overende.»

Vi har også telt som er enkle å slå opp, selv om vi foretrekker mer enn ei stang. Vi bruker tunneltelt med doble stenger. Vi har tapet stengene fast og ruller teltet sammen og legger det på toppen av pulken. Det gjør at det går svært raskt å reise det når vi slår leir.
 
I dag har temperaturen steget litt, til -24 °C, men samtidig begynte det å blåse rett imot. For å avslutte med Amundsen: «Vinden var fra syd-sydost, men ikke meget sterk. Sommerlig føltes det nu allikevel ikke.»
 

Posisjon: S 80 33.416, W 166 12.932
Temperatur: -24 °C
Vind: 8 m/s fra sør/sør-øst
Dagens distanse: 31 km
Bak Amundsen: 236 km