For spesielt interesserte

«Stå opp på morgenen og gå ut i all slags vær.» Det var rådet Børge Ousland hadde gitt oss. Teltduken blafret iltert i morges. Værmeldinga tilsa økende vind utover dagen. Og det var søndag. Etter 19 strake dager uten hvile var fristelsen stor. Hadde vi bare ikke ligget så langt bak Roald A.
Tre skiløpere med pulk i motvind på Rossisen.Motvind. Foto: Norsk Polarinstitutt

Disiplin, rutiner, utholdenhet og en porsjon stahet trengs for å flytte seg her ute i isødet. Kl. 6 tørner et A-menneske ut i forteltet og starter primusen. To timer senere er det avmarsj. Tolv timer senere koker teltets B-menneske middag og samme person svinger beina i soveposen og slukker lyset rett etter kl. 22.

Vinden tok seg opp utover dagen. Ikke bare det, men sikten gikk ned mot null. Innimellom var det som å gå i en sekk av bomull. Vinden river i kropp og pulk og gjør alt tyngre. Da kan man saktens spørre seg hvorfor vi allikevel klarte 32 km. Svaret er såre enkelt og inneholder en smule tvilsom logikk: Vegards motvindskompensasjon. Vi fikk 5-10 minutter ekstra til disposisjon på hver timesøkt fordi det var så krevende forhold. Enkelt og greit.

Og sånn går no dagan..

Posisjon: S 84 27.100, W 163 14.734
Temperatur: -6 °C
Vind: 8–12 m/s fra sørøst
Dagens distanse: 32 km
Bak Amundsen: 185 km