Slaktern

«På 4 dage har vi rukket fra kysten til plateauet», noterte Amundsen stolt i dagboka. Han ga utvilsomt æren til hundene. «Kåmm så å si, att hunner ikke ær brukbare hær.» Det hadde vært tunge tak. Men så skulle hundene få sin belønning, fortsatte Amundsen – «den bæste løn – døden.»
To skiløpere i snøføyke på Sørpolplatået.Det var hustrig på platået i dag. Foto: Norsk Polarinstitutt

Vi ligger like ved Slaktern, stedet Amundsen kvittet seg med hundene han ikke lengre hadde bruk for. Eller rettere: fôr til. De «slagta 23 bikkjer og reiv indvolla ut», for å bruke Bjaalands ord. Nå skulle de fortsette med 18 hunder og tre sleder. De slakta hundene ble brukt både til dyrefôr og menneskeføde. Amundsen spiste fem koteletter, «og jeg speidet forgjæves i gryten efter flere.»

Vi fikk ingen hjertelig velkomst da vi kom på platået i dag. Sterke kalabatiske vinder og 30 minusgrader. Vi møtte også på de beryktede fokkskavlene. Som Amundsen registrerte, var platået «jennemskåret a stenhåre, knivspisse fokskavler.»

Men til tross for mange effektive kuldegrader, kom vi fram til vårt andre av to depoter, fløyet ut i forbindelse med en ekspedisjon som starter ved Axel Heiberg-breen. Nå har vi samling i storteltet og hygger oss med gode desserter.
 

Posisjon: S 85 39.473, W 169 36.203
Temperatur: -30 °C
Vind: 12-14 m/s fra sørøst
Høyde over havet: 2800 meter
Dagens distanse: 19 km
Bak Amundsen: 79 km
Total tilbakelagt distanse: 812 km
Igjen til Sørpolen: 499 km