Hviledag

Det er hviledag på Platået. Ettersom ekspedisjonens faste bloggere da avspaserer, må vi ty til et av lagets mindre seriøse medlemmer for dagens nyheter.
Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang and Harald Dag Jølle i telt.Kom-som-du-er-party i herskapsboligen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Men først et aktuelt visdomsord fra lagets hus(les: telt)blogger:
Når det er 30 minus og stormen blåser,
Da bør man holde seg i sine sovepåser.

Så til dagens blogg:
Det er hviledag på Platået. Og det er sikkert mange der ute som lurer på hvordan en hviledag på Platået arter seg. Her kommer noen detaljer. 4-mannsteltet, også kalt «herskapsboligen» eller «forsamlingslokalet», står til høyre. 3-mannsteltet, ofte benevnt som «slummen», til venstre. Det er ropeavstand mellom teltene opp til stiv kuling. Over det opphører all kontakt.

Det er sikkert også mange som lurer på hvordan man ordner seg når det er hviledag under slike forhold. Svaret er tisseflasken. I dagligtale på Platået ofte kalt pisseflaska. På en hviledag med vind og snødrev og 30 minus er den viktigere enn noen gang. Da kan stormen bare rase, og man behøver aldri å gå ut av soveposen. For den som behersker teknikken, vel å merke. Men her er det mye rart ute og går. Historiker Jølle, for eksempel, nekter å nedverdige seg til å tisse på en flaske. Uansett vindstyrke ute. Sokkeprodusent Ulvang må opp av posen for å få det til. Og da er mye av vitsen borte. Å se Vegard Ulvang i forkrøplet knestående med en rød sportsdrikkflaske mellom beina innerst i slummen er, med respekt å melde, ikke noe vakkert syn. Dessuten skusler han bort hele fordelen med å være mann. Winther og Aasheim er de eneste som fullt ut behersker stabilt sideleie.

Nåvel, dette var noen detaljer som sikkert mange der ute lurer på, om hvordan en hviledag på Platået arter seg.

PS1. Asle T. Johansens ekspedisjon har også sitt depot her. Det er urørt. Vi må åpenbart ha passert dem i løpet av gårsdagen, et eller annet sted i snøføyka.

PS2. En spesiell takk til Nancy og Ronny på Union Glacier, som hadde inkludert noen godsaker i depotposene våre som vi aldri hadde drømt om. Partnerskapet Ulvang/Jølle har med disse ingrediensene invitert til kom-som-du-er-party i herskapsboligen.

Posisjon: S 85 39.473, W 169 36.203
Temperatur: -29 °C
Vind: 12 m/s fra sørøst
Høyde over havet: 2800 meter
Dagens distanse: 0 km
Bak Amundsen: 96 km
Total tilbakelagt distanse: 812 km
Igjen til Sørpolen: 499 km