Å bryte leir

«Vi forstod snart, at „Slagteren" ikke var nogen gjestmild plads», skrev Amundsen, «temperaturen gik om natten ned, og voldsomme kastevinder herjet sletten bortover». Jo, takk, vi kan skrive under på at også vi fant plassen lite innbydende. To dager i telt. Kaldt og snøfokk. Vi hadde lyst å komme oss videre.
Vegard gjør liggedagene til en fest med sine kunster på kjøkkenetVegard gjør liggedagene til en fest med sine kunster på kjøkkenet. Foto: Norsk Polarinstitutt

Vi så litt spørrende på hverandre da vi våknet. Fortsatt reiv vinden i teltduker. Fortsatt drev snøen langs bakken. Og sikten var ikke all verden. Men vi hadde lyst å komme videre. To liggedager var nok. Dessuten hadde vi hatt høytlesing fra Amundsens bok i går kveld: «Dette er den 5te dag og det blaaser værre end nogensinde. Vi var alle enige. „Det findes ikke noget værre end at ligge saanveirfast," fortsætter en anden; „det tar mere paa end at gaa fra morgen til aften." Personlig var jeg av samme mening. En dag kan smake godt, men 2, 3, 4 og – som det nu saa ut til – 5 dager, nei, det var rædsomt! „Skal vi forsøke 'n kanske?" Aldrig før var forslaget fremsat, før det enstemmig og under jubel var antat.»

Amundsen startet fra «Slakteren» med kursen rett sør og havnet etter hvert i området som har fått merkelapper som «Fandens dansegulv» og «Fandens bræ» – navn som i seg selv er nok til at vi har lagt ruta vår i en god høyresving rundt hans problemer.

Etter et par timers gange lettet været, og vi fikk etter hvert en flott dag her på Platået, men nok en ting må vi gi Amundsen rett i. Føret er elendig: «En slædefærd gjennem Sahara kunde ikke budt paa daarligere glideflate.»

Posisjon: S 85 52.100, W 173 10.680
Temperatur: -29 °C
Vind: 4–8 m/s fra sørøst
Høyde over havet: 2800 meter
Dagens distanse: 34 km
Bak Amundsen: 104 km
Total tilbakelagt distanse: 845 km
Igjen til Sørpolen: 466 km