Tro og tvil

De siste dagene har humøret svingt i takt med ulike regnestykker om vi klarer å komme fram til Sørpolen til jubileet 14. desember eller ikke. Snart har stemningen vært god, snart mer avmålt for å si det forsiktig. I går var vi nok sikre på at dette ikke ville gå. Den tråe snøen gjorde at vi ikke fikk opp farta. Dagsetappene ble rett og slett for korte.
Twin Otter-flyTwin Otteren lander. Foto: Norsk Polarinstitutt

Men så kom en gave fra himmelen, bokstavelig talt. Det viste seg at Asle T. Johansen som hadde avbrutt sin ekspedisjon, var på vei mot polpunktet med en Twin Otter med kurs rett over hodene våre. Flyet landet rett ved oss og vi lastet inn en hel del utstyr som vi ikke trenger disse siste dagene. Optimismen steg, lettere som vi var blitt.

Men selv om farta gikk opp 20 prosent er det langt igjen, 130 km nærmere bestemt. Og i morgen skriver vi 12. desember. Strategien nå er å kutte ned på hvile/søvn og satse alt på å gå 35–40 km hver av de to neste dagene og så gå non-stop fra kvelden 13.12 til ettermiddagen 14.12. Teoretisk kan det føre oss fram til seremonien i tide, men det er slett ikke sikkert. Hadde vi bare hatt en dag til …

Posisjon: S 88 49.828, W 178 06.898
Temperatur: -34 °C
Vind: Vindstille
Høyde over havet: 3120 meter
Dagens distanse: 31 km
Bak Amundsen: 26 km
Total tilbakelagt distanse: 1181 km
Igjen til Sørpolen: 131 km